SLOVAR IZRAZOV

Alfa hidroksi kisline (AHA – Alpha Hydroxy Acids) so šibke organske kisline, ki se nahajajo v nekaterih živili. Mednje sodijo glikolna kislina, mlečna kislina, mandljeva kislina in citronska kislina, če jih naštejemo le nekaj. Kisline AHA luščijo površinske celice kože in spodbujajo njeno obnavljanje. Študije so dokazale, da delujejo proti staranju kože, vključno s povečanjem kolagena, izboljšanjem elastične kakovosti vlaken in povečanjem glikozaminoglikanov, ki imajo sposobnost vezave vode. Skupno delovanje AHA na kožo povzroči enakomernejšo pigmentacijo, gladko in čvrsto kožo ter zmanjšan videz drobnih gubic, gub in drugih zunanjih znakov fotostaranja. Lokalni pripravki s kislinami AHA se pogosto uporabljajo ali jih predpiše dermatolog za pomlajevanje kože in pri drugih stanjih, kot so: melazma, suha koža, akne, pilarna keratoza itd. Kot sestavino jih najdemo v mnogih kozmetičnih izdelkih. AHA hitro prodre v kožo in v nekaterih primerih lahko povzroči začasno bolečino oziroma pekoč občutek. Pri posameznikih, ki imajo občutljivo kožo, priporočamo postopno uporabo z nižje koncentriranimi proizvodi, sprva nekajkrat na teden. Po začetnem obdobju privajanja, lahko stopnjujemo pogostost uporabe in koncentracijo.

Je derivat AHA kislin, deluje proti luščenju keratina nohtov in tako poveča njihovo trdnost. Uporabljajo jo v kremah za zdravljenje aken, saj ima na koži obratni učinek, spodbuja luščenje kože in odpiranje ogrcev.

Akne so bolezen dlačno-lojničnega mešička in se pogosto pojavijo na obrazu, hrbtu in prsih. Pojavljajo se na mastni koži, ki se zaradi loja sveti že nekaj ur po umivanju. Pojavljajo se lahko občasno oziroma so prisotne ves čas v obliki ogrcev ali vnetih mozoljev.

Sredstva za čiščene mastne kože je ne smejo dražiti ali sušiti, saj se tako pospeši proizvodnja loja v kožnih lojnih žlezah. Uporaba nemastnih vlažilcev omogoča vlaženje kože brez zapiranja por.

Lokalna terapija za akne v obliki krem pomaga odstraniti črne in bele ogrce ter preprečuje nastanek novih aken. Če imate hkrati več kot 10 mozoljev ali podkožno obliko aken v obliki vnetih zatrdlin, svetujemo pregled pri dermatologu. Priporočila za kreme, ki delujejo proti aknam, lahko preberete tukaj: Ciljana terapija/ akne.

Amino kisline so gradniki peptidov in beljakovinskih molekul, kot je npr. kolagen.

Antioksidanti varujejo kožo pred delovanjem prostih radikalov. Te visoko energetske molekule poškodujejo jedrno kislino – DNA, kar povzroči znake fotostaranja in kožnega raka. Antioksidanti ujamejo proste radikale, nevtralizirajo njihovo delovanje in s tem kožo zaščitijo pred njihovimi škodljivimi učinki.

Napredna, tretja generacija polihidroski kislin – PHA ima velik učinek na pomlajevanje in vlaženje kože. Mednje spadata laktobionska in maltobionska kislina. Za razliko od AHA prve in druge generacije, te kisline ne povzročajo luščenja kože.

Organski in kemični zaščitni filter absorbira široki spekter UVA (Ultra violet Aging) žarkov. UVA žarki prodirajo globoko v kožo in povzročajo staranje kože.

Cinkov oksid je neorganski zaščitni faktor, dodan v dnevnih ali sončnih zaščitnih kremah, ki mehansko ščitijo kožo pred UVA in UVB žarki.

Citronsko kislino najdemo v citrusih. Uvršča se med sadne kisline – AHA, deluje antioksidativno in popravlja znake staranja kože, ki so nastali zaradi delovanja sonca in mikrofinih delcev iz industrije ter prometa. Klinične študije so pokazale učinkovito delovanje na popravljanje znakov staranja kože, saj citronska kislina spodbuja novotvorbo kolagena. Koža po več tedenski uporabi krem s s citronsko kislino postane čvrstejša, drobne linije in gube postanejo manj vidne. Hkrati deluje na preprečevanje oksidacije in popravlja znake staranja.

Emolient je kremna podlaga, hkrati pa lastnost mehčanja hrapave in suhe kože v teh proizvodih. Na površini kože emolient deluje kot mazilo, ki zmanjšuje luščenje in popravi videz ter otip kože.

Ta organski in kemični zaščitni filter blokira delovanje UVB žarkov. Ultra violet Burning (ang.: opeklina) so žarki, ki povzročajo opeklino kože in so vpleteni v nastanek nekaterih vrst  kožnega raka.

Ta organski in kemični zaščitni filter blokira delovanje UVB žarkov. Ultra violet Burning (ang.: opeklina) so žarki, ki povzročajo opeklino kože in so vpleteni v nastanek nekaterih vrst  kožnega raka.

Je močan antioksidant, ki ga pridobivajo iz sorte Chardonnay. Pomaga pri zaščiti kože pred delovanjem prostih radikalov.

Vsebuje  EGCG , ki je v naravi prisoten polifenolni flavonoid, za katerega je znano, da ima močan antioksidativni učinek.  V kremah ga uporabljajo zaradi sposobnosti ščitenja kože pred delovanjem prostih radikalov, ki se sprožijo zaradi sevanja sonca, kar povzroči vnetje, okvaro celic in prezgodnje staranje kože.

Ekstrakt zelenega čaja je zelo dober antioksidant, ki pomaga pri preprečevanje oksidacije kože.

Uttwiler Spätlauber je vrsta švicarskih jabolk, iz katerih pridobivajo izvleček matičnih celic. Ta  deluje proti procesu staranja kože tako, da zaščiti koži lastne matične celice. Koža ohrani mladostni videz in vitalnost.

Skoraj vsi, očesu vidni, znaki staranja kože so posledica skupne, vseživljenjske sončne doze. To stanje opisujemo s pojmom fotostaranje, za katerega je značilen pojav gub, blede in lisaste kože na vseh soncu izpostavljenih delih telesa. AHA in PHA v kombinaciji z vsakodnevno uporabo kreme z zaščitnim faktorjem dokazano popravlja znake fotostaranja. Ponavljajoča se uporaba teh krem gladi površino kože in njene gube. Kreme z AHA koži povrnejo sijaj, kreme s PHA pomirijo vnetje in intenzivno vlažijo kožo.

Iz rastline pridobljena PHA, ki deluje vlažilno in antioksidativno.

Glukonolakton je polihidroski kislina (PHA), ki se nahaja v koži. Sestavljena je iz številnih hidroksilnih skupin (-OH), ki imajo sposobnost vezave vode, zato deluje vlažilno. Deluje kot močan antioksidant, brez draženja kože, tudi pri pacientih, ki imajo občutljivo kožo, rosacejo ali v času po estetskih postopkih. Glukonolakton okrepi naravno obrambno funkcijo kože, zmanjšuje njeno občutljivost na draženje in rdečico. Kot antioksidant preprečuje delovanje encima, ki razgrajuje elastin, zato koža obdrži mladostno prožnost, ostane gladka in ima manj linij in gub.

Glikolna kislina je sadna kislina – AHA, ki se v naravi nahaja v sladkornem trsu. Od vseh sadnih kislin ima najmanjšo molekulsko maso, zato se hitro absorbira v kožo, povzroča njeno luščenje in pospešeno obnavljanje celic kože. Odstrani tudi odmrle celice na površini, zato je koža lepšega videza. Ta sadna kislina pospeši tvorbo glikozaminoglikanov (GAG) in kolagena, zato postane koža bolj čvrsta. Dokazano deluje pomlajevalno na kožo, poleg tega izboljša akne, pigmentacije, melazmo, suho kožo, ihtiozo, keratosis folicularis in druge kožne bolezni. Izboljša sijaj in površino, ki postane manj hrapava na dotik, zmanjša se vidnost linij in drobnih gub, zato je koža videti mlajša.

Glikozaminoglikani (GAG) se nahajajo v raznih tkivih telesa. V koži ščitijo celice pred trenjem in zagotavljajo vlaženje kože.

Hialuronska kislina je najbolj pogosto uporabljen GAG v  kozmetičnih kremah. Je naravni del globokega dela kože, usnjice in izjemno lastnost vezanja vode, ki je nekaj kratnik njene teže. S spodbujanjem nastanka GAG v koži, ta postane bolj čvrsta in ima manj linij in drobnih gub.

Je aktivna učinkovina, ki ima sposobnost vezave vode. Uporablja se za preprečevanje izgube vode iz kozmetični krem in za vlaženje kože. Med humektante sodijo mlečna kislina, urea, glicerol, propilenglikol, laktobionska in hialuronska kislina.  

Ta tip kože pripisujemo ljudem z mastno kožo, ki se sveti na površini čela, nosu in brade (t. i. T cona) . Takšna koža se začne mastno svetiti že nekaj ur po umivanju, med tem ko je na stranskih delih obraza koža lahko normalna ali celo suha. Kombinirano kožo imajo pogosto ljudje, ki občutijo suhost in napetost kože takoj po umivanju, zato morajo uporabljati vlažilno kremo.

Kofein je flavonoid, ki ga najdemo v kavi in čaju. Dodan je v kremah za okolico oči in Skin Active Matrix Support 30 SPF. Pomaga zmanjšati oteklino kože na podočnjakih.

Keratosis pilaris (KP) je kožno stanje, ki ga ima veliko ljudi. Pojavlja se na koži zgornjega dela hrbta, zunanjem delu nadlahti in stegen v obliki rožnatih bunčic. Bolezen je posledica motnje poroženevanja kože v dlačnih foliklih. Večinoma se pojavi pri deklicah v puberteti, z leti se nekoliko izboljša. V zimskem času se poslabša zaradi nizke stopnje zračne vlažnosti.

Zdravljenje KP poteka z uporabo vlažilnih krem, krem z ureo ali višjo koncentracijo AHA. Ponavadi se morajo slednji uporabljati dvakrat dnevno, saj le tako lahko zmehčajo kožo in omogočijo lažje luščenje. Dodatno pomaga uporaba t. i. kamna, s katerim zdrgnemo prizadeto kožo pred nanosom krem in tako povečamo njihov učinek. Terapijo je treba vsakodnevno redno izvajati, sicer se stanje povrne v prvotno obliko.  

Kojična kislina je aktivna učinkovina v nekaterih kremah, ki pobledi nekatere prekomerne pigmentacije na koži.  

Je nedražeča “bionska” polihidroksi kislina ( PHA), ki je pridobljena iz mlečnega sladkorja.

Preprečuje in popravlja znake fotostaranja, med slednjim gube, neenakomerno pigmentacijo kože, razširjene pore in odpravi hrapavo površino. V obliki raztopine jo uporabljamo pri transplantacijah organov, saj močno zavre njihov propad – oksidacijo, ki nastane  po odvzemu organov. Ta lastnost omogoča transport organov do oddaljenih prejemnikov. Enak mehanizem  učinkoviti ščiti kožo pred oksidacijo – delovanjem prostih radikalov in zavira delovanje MMP encimov, ki razgrajuje medcelični skelet.

Deluje kot naravni humektant, saj veže vlago v vrhnji sloj kože, kar jo naredi mehkejšo na otip. Primerna je za vsak tip kože in se lahko uporablja po postopkih v estetski dermatologiji.

Lise na koži se pojavijo na obrazu, prsnem košu, ramenih in rokah, in to zaradi večletnega izpostavljanja soncu. So viden znak od sonca postarane kože, lahko se pojavijo tudi med nosečnostjo (t. i. melazma) ali med terapijo s kontraceptivi. Pobleditev lis je možna z vsakodnevno uporabo kreme z visokim zaščitnim faktorjem in kremami z AHA, ki se uporabljajo zvečer. Če po mesecu in pol redne vsakodnevne uporabe ni izboljšanja, je potreben pregled pri dermatologu.

Maltobionska kislina je iz rastlin pridobljena bionska polihidroksi kislina (PHA), ki je izredno močan humektant/vlažilec in antioksidant. Klinične študije so pokazale učinkovitost delovanja te bionske kisline na pomlajevanje kože, vključno z vidnim izboljšanjem površine kože, hrapavosti, čvrstosti, elastičnosti in stopnje vlažnosti. Na pomlajevanje in vlaženje kože deluje podobno kot laktobionska kislina in je primerna za vse tipe kože.

MMP so v koži prisotni encimi, ki povzročajo razgradnjo kožnih struktur. Zaviranje njihovega delovanja lahko spodbudi nastanek bolj mladostne kože. Laktobionska kislina zavira delovanje MMP z vezavo kovinskih ionov, ki so potrebni za delovanje MMP.

Mandljeva kislina se nahaja v mandljih in je edina lipofilna AHA. Ta lastnost ji omogoča, da se hitro absorbira v mastno kožo, še posebej pa v ogrce, kar koristi pri zdravljenju aken. Deluje tudi na bakterije in po nekaj tedenski uporabi zmanjša mastenje kože brez pretiranega sušenja.

Za čiščenje mastne kože izberite tonike in čistilne gele, ki ne povzročajo sušenja ali draženja kože, saj lahko to poveča tvorbo loja v žlezah lojnicah. Za vlaženje mastne kože priporočamo uporabo vlažilnih krem, ki imajo lahko teksturo.

Za izbiro krem obiščite kategorijo Mastna koža/ Akne

Mlečna kislina spada med AHA – sadne kisline in se nahaja v mleku ter je ena od sestavin naravnega faktorja vlažnosti kože. Podobno kot glikolna kislina lušči in vlaži kožo, kar povzroči nastanek bolj gladke, mehkejše kože, ki ima bolj enakomeren ten ter manj linij in gub.

Neenakomeren ten kože se pojavi na obrazu, prsih in rokah v obliki neenkomerne pigmentacije, ki je nastala zaradi večletnega prekomernega izpostavljanja soncu. Je eden od znakov fotostaranja, lahko se pojavi zaradi hormonskih razlogov med nosečnostjo ali zaradi jemanja kontraceptivov. Izgled neenakomernega tena lahko izboljšamo z vsakodnevno uporabo krem z zaščitnim faktorjem in pobleditvenimi kremami, s katerimi pospešimo obnavljanje in luščenje kože.

Parabeni so konzervansi, ki se več desetletij uporabljajo v kozmetičnih preparatih. Uporaba konzervansov je pomembna, saj preprečuje kontaminacijo in razmnoževanje bakterij v kremah, ki jih odpremo in uporabljamo. Uporabniki kozmetičnih krem zadnja leta težijo k uporabi krem brez dodanih parabenov. Prav zato se je blagovna znamka medicinske kozmetike NeoStrata odločila raziskati alternative parabenom in proizvajati kreme brez njih.

Polihidroksi kisline so posebna vrsta AHA – sadnih kislin, ki brez draženja uravnavajo proces poroženevanja kože, zadebelijo roženo plast in okrepijo barierno funkcijo kože. PHA imajo zato določeno prednost pred konvecionalnimi sadnimi kislinami (glikolna, mlečna itd.) pri uporabi na občutljivi koži, kot je rosaceja, seboroični dermatitis in atopijski dermatitis. Zaradi velikega števila hidroksilni skupin na molekuli imajo veliko sposobnost vezave vode in zato močan učinek vlaženja kože. Nekatere PHA, kot so glukonolakton ali laktobionska kislina, delujejo  kot antioksidanti, kar dodatno vpliva na preprečevanje fotostaranja.

Je antioksidant, ki pospešuje metabolizem celic kože, izenači ten, zmanjšuje drobne linije in gube. Idealen je za uporabo na mastni koži.  

Je antioksidant ki deluje proti prostim radikalom in gladi ter mehča kožo.

Dermatologi uporabljajo različne postopke, s katerimi želijo popraviti stanje kože. Včasih jih uporabljajo v kombinaciji z zdravil, saj lahko le tako izboljšajo videz kože. Lokalne retionoide dermatologi predpišejo na recept, ko zdravijo akne ali odpravljajo posledice fotostaranja.

Postopke, kot so mikrodemabrazija, laserji in radiofrekvenca, površinski, srednje globoki in globoki kemični pilingi, uporabljajo za glajenje površine kože, odpravljanje znakov fotostaranja, glajenje brazgotin po aknah ali operativnih posegih in pobleditve lis.

Povečanje učinka postopkov lahko dosežemo z uporabo na krem, namenjenih uporabi po postopkih. Študije so pokazale, da se draženje kože, ki je običajno pri uporabi retinoidov, lahko uspešno pomiri z uporabo krem, ki imajo polihidroksi kisline. Mnogi dermatologi priporočajo uporabo AHA oz. PHA krem že med postopki, saj se tako poveča skupni učinek.  

Prosti radikali so visoko energetske molekule, ki nastanejo med interakcijo molekul kisika in UV svetlobe ali mirko finega prahu iz industrije in prometa. Visoka energija prostih radikalov škoduje strukturam kože, povzroča poškodba DNA molekul, v jedrih celic in mitohondrijih ter na membrane celic.

Skoraj vsi znaki staranja kože zaradi zunanjih dejavnikov so posledica kroničnega delovanja sonca. Za stanje, poimenovano fotostaranje kože, je značilne pojav številnih gub, rumenkaste barve kože, ki je videti “pusta” in brez “življenja”. Pojavi se na soncu kronično izpostavljeni koži obraza, vratu, zunanjem delu podlahti in hrbtišči rok. Kreme z AHA, ki vsebujejo glikolno kislino in kreme s PHA, ki vsebujejo glukonolakton in maltobionsko kislino, v souporabi z dnevno kremo, ki ima zaščitni faktor, dokazano popravlja nekatere znake fotostaranja. Ponavljajoča se uporaba takšnih krem popravi površino kože, zmanjšuje vidnost linij in gub, popravi in izenači ten ter koži vrne sijaj. Bolj intenzivne učinke na pomlajevanje kože lahko dosežemo le s postopki pri dermatologu ali plastičnem kirurgu, med katere sodijo: uporaba laserjev, tehnologije ELOS, mikrodermabrazije ali kemičnih pilingov.

Rosacea je kronična vnetna bolezen kože obraza, pri kateri pride do poslabšanja zaradi delovanja psiholoških faktorjev in vplivov okolja, kot so visoke ali nizke temperature, veter in sonce. Nekateri raziskovalci menijo, da je bolezen povezana mikroorganizmi v koži, zato se na okoli nosu pogosto pojavljajo vnetja, rdečina in izpuščaji. Bolniki z rosacejo lahko opazijo poslabšanje po pitju kozarca vina, vročih pijač, uživanju začinjene hrane, izpostavljanju mrazu in vetru, vročini in pri psihičnem stresu. Poslabšanje rosaceje lahko povzroči tudi uporaba nekaterih kozmetičnih krem. Polihidroksi kislina glukonolakton lahko uporabljamo na občutljivi koži pri rosaceji. Klinična študija, narejena na koži pacientov z rosacejo, je pokazala, da kreme z glukonolaktonom povečujejo učinek zdravljenja te bolezni z kremo, ki ima azelainsko kislino (Skinoren).

Za izbiro krem obiščite kategorijo Rosacea/ rdečica.

Salicilna kislina je lokalno zdravilo za akne, ki odpira črne in bele ogrce ter pomirja vnetje pri aknah.

 

Titanijev dioksid je anorganski in fizikalni zaščitni faktor, ki absorbira in odbija UVA in UVB  žarke.

Triclosan je širokospektralni antiseptik, ki je namenjen lokalni uporabi. Pomaga zmanjševati število bakterij na koži.

Vitamin C je esencialni vitamin, ki je potreben za nastanek kolagena. Kolagen je sestavni del kože, ki ji daje čvrstost in raztezno moč. Njegova količina se staranjem zmanjšuje, kar povzroči pojav ohlapne kože in gub. Vitamin C deluje tudi kot antioksidant in ščiti kožo pred oksidativnim stresom zaradi dejavnikov okolja.